Lainan suuruus, mikä on oikea koko?

Aloitamme nyt uuden artikkelisarjan, jossa pohdimme vippialan uutisia ja erikoisuuksia. Sarjamme (jota kutsumme vippiblogiksi) ensimmäisessä osassa pohdimme, millainen on sopivan suuruinen laina.

Ensimmäinen pohdittava asia on luonnolisesti sinun oma tarpeesi. Mihin laina on tulossa ja mihin sen aioit käyttää? Miksi haet lainaa? Onko sinulle esimerkiksi käynyt vahinko, johon tarvitset äkkiä rahaa? Joskus saattaa käydä niin, että pienet vahingot kasautuvat; auto saattaa tarvita korjausta tai tekisi mieli ostaa täysin uusi kotiteatterijärjestelmä. Sovita lainasi koko tarpeisiisi. Jos tarvitset 1000 euroa lainaa, älä turhaan ota 2000 euroa. Tämän luulisi olevan selvää, mutta aina se ei tunnu olevan sitä. Olemme kuulleet useita tarinoita, joissa lainaa otetaan joko aivan turhaan tai liian vähän / paljon.

Liian pieni laina ei riitä kattamaan tarpeitasi. Tällöin päädyt helposti ottamaan vielä toisenkin lainan tai haet vippiä useita kertoja putkeen saadaksesi riittävän suuruisen summan kasaan. Olemme kuulleet myös tarinoista, joissa ensikertaa lainaa hakeva haluaisi hieman isomman summan ja pyytää kavereita avukseen. Kaverukset yhdessä otavat jokainen parisataaa euroa lainaa ja antavat kasaavat ne yhteen saadakseen yhdelle nuorukaiselle tarpeeksi rahaa. Teon lopputulosta emme tiedä, mutta kulut tässä ovat varmasti huimat!

Liian suuri laina maksaa liikaa. Kun otat ison lainan, varaudu isoihin korkoihin. Mitä enemmän otat pikalainaa, sitä isommat ovat kulut. Todellinen vuosikorko saattaa pienentyä, mutta absoluuttisena summana joudut luonnollisesti maksamaan enemmän takaisin isoissa lainoissa. Liian suuri laina siis johtaa liian suuriin korkokuluihin.

Tässä oli ensimmäinen osa meidän vippiblogistamme, joka tarpeen mukaan ottaa kantaa rahoitusalan asioihin. Palaamme taas pikaisesti astialle uusien otiskoiden kera! Hyvää helmikuun alkua kaikille lainaajille.

ps. Useimmilla meistä tipaton tammikuu on juuri loppunut. Olkaapa siis varovaisia siellä kaupungilla tällä viikonlopulla. Pikalainaa ei ikinä kannata hakea humalassa.